Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Karıştığınız kazada tamamen kusursuz iseniz aracınızda oluşan değer kaybının sorumlusu karşı araçtır. Böyle bir durumda karşı tarafın sigortalı olduğu, sigorta şirketinden ya da araç sahibinden değer kaybı alınır.
Araç değer kaybı hesaplanırken, o dönem şartları baz alınarak ikinci el değerine bakılır. Araç kazaya karışmadan önceki değeri, üretim yılı, modeli, kilometresi, tamir edilmiş parçanın özelliği ve hasar durumu göz önünde bulundurulur. Bu durumdan yola çıkılarak aracın kaza görmüş hali ile piyasa değeri bulunur. Bu aşamadan sonra ise aralarındaki hesap farkı yapılır. Bu noktada ortaya çıkan tutar değer kaybı olur. Sonucunda sigorta bu değeri öder.
Araçta Oluşan Değer Kaybı Talebi
Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin trafik kazası nedeniyle araçta ortaya çıkan değer kaybı ve kazanç kaybı istenmesiyle ilgili davasındaki karara göre:
“Trafik sigortacısı, karşı araçta meydana gelen gerçek zararı limit dahilinde teminat altına almıştır. Dava konusu trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı trafik sigortası teminatı dışında ise de araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır.”