Değer Kaybı Nedir?



Araçlarda Değer Kaybı Nedir?
Araç Değer Kaybı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda, detaylı olarak izah etmeye çalıştık. Trafik kazaları sonucunda insanların sahip olduğu hakları pek bilmemeleri ciddi maddi kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizde günde binlerce hasarlı trafik kazası olmaktadır. Trafik kazaları maddi manevi zararlarının yanı sıra, motorlu araçların ikinci el piyasa değerlerinde de düşüşe neden olmaktadır. Trafik kazası sonrasında hasar görmüş aracın istenilen şekilde onarılmış olması, değer kaybını engellemez.
Trafik kaza sonrası, hasar gören araçların değerleri ister istemez düşmektedir. Araç sahibi aracını satmaya kalktığında, onarım görmemiş araç ile hasar görmüş aracının aynı bedelde olmadığını görüp daha düşük fiyata satmak zorunda kalmaktadır.
İşte bu durumdan ötürü oluşan mağduriyeti engellemek amacıyla, trafik kazası sonucunda araçlarda oluşan değer kaybını belirlemek amacıyla uzman sigorta eksperleri ve trafik kazalarına bağlı tazminat talepleri konusunda uzmanlaşmış avukatlar ile birlikte çalışıyoruz ve bu danışmanlık süresi boyunca herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Araç değer kaybında zaman aşımı kaza tarihinden itibaren 2 yıl olup bu süreç içerisinde uğranılan trafik kazası sonucunda araç değer kaybı alınabilmektedir.
Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?
Araç kazalarından sonra sürücüler arabasını tamir ettirir ve tamir ettirdikten sonra araçlarını satmayı düşünürler. Bu gibi durumlarda araçların ikinci el satış fiyatlarında bir düşüş meydana gelir.
Kaza sonrası onarım gören araçlar, hasar derecesine göre değer kaybı yaşarlar. Bu değer kaybını kazada tamamen kusurlu olan ya da kusur oranı yüksek olan taraf öder.
Araç Değer Kaybı Hesaplamasında Etkili Faktörler
·         Aracın piyasadaki tercih durumu,
·         Aracın yaptığı km,
·         Yedek parçalarına ulaşım rahatlığı,
·         İşlem gören araç parçalarının sayısı,
·         Boya onarımı,
·         Değişim yapılan parçanın araçtaki yeri,
·         Kullanılan yedek parça türü,
·         Parça değişiminin nasıl yapılmış olduğu,
·         Geçmiş hasar durumu,
·         Onarımın yapılıp yapılmadığı,
·         Onarımın yetkili serviste yapılıp yapılmadığı

Değer Kaybı Hakları
Kaza yapıldıktan sonra hasar gören araç orjinal parçalarla tamir edilse bile, araç kayıtlara kusurlu olarak geçer
Fakat kaza sırasında kusurlu olan taraf siz değilseniz ve aracınızı sorunsuz bir halde tamir ettirdiyseniz uğradığınız zararı almanız mümkün. Tamamen kusursuzsanız, kusurlu araç sahibinde ya da ruhsat sahibinden değerkaybınızı talep etme hakkınız var.
Bununla birlikte sahip olduğunuz bir diğer hak ise zararınızı sigorta şirketinden talep etmektir. Fakat mağdur olan taraf, kaza gerçekleştikten sonraki 2 yıl içerisinde trafik sigortasına başvurabilir. Bazı sigorta şirketleri araç değer kaybını karşılamazken bazı sigorta şirketleri bu zararı karşılar.
Sigorta şirketleri ile ilgili bir diğer çözüm ise zorunlu trafik sigortasıdır. Araç sigortası güvencesine giren değer kaybı bu şekilde sigorta şirketleri tarafından karşılanabilmektedir. Bu durumda bazı firmalar bilirkişi raporunu baz alırken, bazı firmalar ise öncesinde dava açılmasını ister. Fakat her durum göz önünde bulundurulmalı ve trafik sigortası ile kasko yaptırılmalıdır. Kasko ücretleri araçların marka, model ve yaşlarına göre belirlenmektedir.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği

Ticari Gelir Kaybı Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası